A csomagolás kezdetei

A csomagolás kezdetei

A csomagolás az emberiség kialakulásától kezdve jelen van. Az emberek a kezdetekben gyűjtögettek, vadásztak és azt, amit adott pillanatban nem fogyasztottak el, érdemes volt elraktározni, elcsomagolni. Később, amikor megjelent a cserekereskedelem, fokozottan fontos volt, hogy az eladni szánt áru megfelelően legyen tárolva. Kezdetben a természetes anyagok álltak rendelkezésre, főleg állati bőr. A világ különböző részein természetesen más-más csomagolóanyagokat, eszközöket találtak a kutatók. Időszámításunk előtt 1000 évvel már megjelentek a vesszőből, gyékényből font kosarak, valamint ismerték a papírt is, amelyet Kínában fedeztek fel először. Érdekes, hogy a papírt először csomagalóanyagként használták, és később kezdtek írni rá. A papír máig a legfontosabb csomagolóanyag, elengedhetetlen az áruszállításnál, minden országban első helyen szerepel a csomagolóanyagok versenyében.
Tárolásra szinte mindenhol használtak és használnak égetett agyagedényeket, vázákat, valamint Görögországban találták vasból készült vázát, amely előfutára a nemesfémből készült csomagolóanyagoknak. Ezeket a középkorban alkalmazták először gazdag főúri családok.
Az üveget először orvosok használták a gyógyszerek, kenőcsök, különböző orvosi anyagok tárolására. Később illatszereket is üvegcsékbe tették és úgy kerültek a gazdag vásárlók elé. A középkorban kerültek előtérbe a bőrből készült eszközök, például a bortömlő.

Csomagolás az ipari forradalom alatt

Az Angliából induló ipari forradalom megváltoztatta a társadalmi, gazdasági viszonyokat, új gyártási technológiák kerültek előtérbe. A csomagolástechnikának is haladnia kellett a korral, új eljárások jelentek meg.
A 19. század közepén alakult ki a mai értelemben vett csomagolástechnika. Rájöttek, hogy az élelmiszerek tartosításában fontos szerepet játszhat a megfelelő csomagolás kifejlesztése, kiválasztása. Új reklámok jelentek meg, melyek azt hangoztatták, tisztábbak az így csomagolt termékek, valamint sokáig tartósak maradnak.

A csomagolás és a bevásárló kocsi

1907-ben, New Yorkban nyílt meg az első bolt, amely csak csomagolt termékeket árusított. Itt lehetett először kosárral körbejárni a boltot és a polcról leemelni a szükséges termékeket. 30 év múlva megjelentek az első bevásárlókocsik.

XX. század: gyors fejlődés a csomagolástechnikában

A XX. században a csomagolástechnika rohamosan fejlődött, amely érintette az eljárásokat és a csomagolás jelentőségét is. Új anyagok jelentek meg, kifejlesztették a műanyagokat, amelyek új távlatokat nyitottak meg a csomagolás terén. A termék "ruhájának" fontos szerepe lett az áru eladásában. A műszaki és jogi szabályozás a csomagolással szemben is követelményeket támasztott, így a csomagolás tervezése is egy komplett, innovatív folyamat lett. A tervezéshez széleskörű ismeretekre van szükség: anyagismeret, technológia ismerete, marketinges, nyomdaipari tudás, valamint a jogszabályokra is oda kell figyelni.

Webáruház készítés